HTML

UtóPista

Örültnek tűnő ötletek, amikből majd normálisak is születnek...

Friss topikok

Címkék

Archívum

Drog a gyerekeknél - a probléma és a megoldás

2012.03.11. 20:30 énsemértekhozzá

Sajnos megismertem a problémát, jobban, mint szerettem volna.

Ami a megismerés során a legmegdöbbentőbb volt, hogy az ide vonatkozó szabályaink tipikus katasztrófavédelmi tervre emlékeztetnek: csak akkor nem működnek, ha a katasztrófa bekövetkezik. Nem vitatom el mindazok jószándékát, akik az egyes szabályokat hozták, de a végeredmény az ellentmondások és a rendszerben le nem fedett lyukak miatt halálos kombinációt eredményezett. Sajnos mindenki úgy áll hozzá: ez velem nem történhet meg, és akikkel megtörténik azok ezt és a vele járó lehetetlen társadalmon kívüli állapotot megérdemlik. Talán az alábbi tények kellő megdöbbenést keltenek olyanokban is, akik tudnak mindezen változtatni. A gyermek az alábbiakban a 18 év alatti magyar állampolgárokat jelenti.

  • Magyarországon drogos gyermek nem részesülhet egészségügyi ellátásban.

Nem csak a droggal kapcsolatosban, hanem semmilyenben. Ugyanis tilos drogos gyermeket bármely kórház gyermekosztályára felvenni. (Gondolom a szándék szerint a többi gyermek védelme érdekében.) Ugyancsak tilos gyermeket felnőtt kórházi osztályra felvenni, különösen azért, mert a szakorvoslás külön területe a gyermekgyógyászat, és ezért a felnőtt szakorvosok törvényesen nem láthatnak el gyermekeket. Gondolom, ez igazából alkotmányellenes, de mivel a a legjobb családok azok, amelyekben nem fordul elő olyasmi, ami a legjobb családban is előfordul, ezért ezzel senki nem törődik.

  • A gyermekek nem fordulhatnak bizalommal drogprevencióval foglalkozó szervezetekhez

Az ilyen szervezetek feladata az lenne, hogy a gyermeket (is) hozzásegítsék a megfelelő szakemberek által nyújtott segítséghez. Ehelyett kötelesek azonnal feljelentést tenni a látókörükbe került gyermekről a gyámhatóságnál, az pedig a rendőrségen, ami gyakorlatilag a gyermek körözését és kriminalizálását vonja maga után. Akkor is, ha a gyermek önként jelentkezik náluk. Hasonló esetben egy felnőttet nem jelentenek fel, lehetőségeikhez mérten segítik.

  • A gyermekekkel foglalkozó pszichológus szakemberek szakmai titoktartásra hivatkozva nem működnek együtt a gyermekek szüleivel

A pszichológusnak természetesen szüksége van eszközökre és garanciákra a gyermek bizalmának elnyeréséhez. Ugyanakkor véleményem szerint nem akadályozhatja a gyermek toxikológiai és pszichiátriai kezelését azzal, hogy nem árulja el a szülőknek, amit a gyermek drogfogyasztási szokásairól megtudott.

  •      A szülőknek nincsenek eszközeik a gyermek drogozásának megakadályozására


 A szülő - általában helyesen, de ebben az esetben ezáltal eszköztelenné válva - nem korlátozhatja gyermekét a szabad mozgásban, személyi szabadságában. Nincsen lehetősége olyan intézményhez fordulni, amelyben a gyermeket fizikailag elzárnák a droghoz való hozzáféréstől és esetleg gyógykezelnék, leszokásában támogatnák. Ugyanakkor a szülő konkrétan felelősségre vonható, sőt börtönbüntetéssel is fenyegetik a jogszabályok. Például a drogozással szükségszerűen együtt járó iskolai mulasztások következményeként.

  •     Az egyetlen hivatalosan drogos gyermekekkel foglalkozó intézmény csak az állami gondozott gyermekek számára hozzáférhető, és kapacitása elenyésző a probléma nagyságához mérten


A Béke Gyermekotthon Bócsai telephelyéről van szó, ahol egyébiránt kiváló emberek nagyon jó szakmai színvonalon foglalkoznak a gyermekekkel, de a férőhelyek száma és az anyagi körülmények szinte méltatlanok. Ugyanakkor nagyon sokkal késlelteti a gyermekek kezelését, hogy a lehetőségről a szülők nem tudnak, és hatalmas lelki akadályt kell leküzdeniük azzal, hogy a kezeléshez valló hozzájutáshoz le kell mondaniuk gyermekük neveléséről, állami gondozásba kell őt adniuk. Ez egyébiránt a szakmai munkát inkább segíti, de vitathatatlanul elriasztja a szülőket a lehetőség igénybevételétől. Akik mégis rászánják magukat, azok utána több hónaposra, akár esetleg közel évesre is nyúló hivatali eljárás elé néznek. Ez nyilvánvalóan akadálya a krízishelyzetek megoldásának.

Megoldás (?)

Mostantól inkább egy utópisztikus és radikális gondolatot szeretnék a köztudatban elültetni. Nem várom el, hogy megvilágosodásként élje meg mindenki, csupán az a szándékom, hogy a szokatlanul új nézőpontú megoldási javaslat kizökkentsen mindenkit a napi rutinjából és ezzel segítsen jó megoldásokat találni.

A drogproblémát megfigyelésem szerint az egyes politikai szereplők az engedélyezés-tiltás tengely mentén képzelik el megoldani. Az egyes nézetek a skála két végpontja között számosak, de a piros vonal ide-oda tologatása nem vezetett eredményre. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a drog igazi társadalmi elterjedéséhez annak hatalmas - a tiltásból eredő - profittartalma vezetett. Ez egyben az engedélyezés pártiak fő érve.

Vezessünk be egy második dimenziót a rendszerbe, a helyet. Ha a drogot szabadon elérhetővé tesszük egy zárt helyen, és tiltjuk azon kívül, ez érdekesen levezeti a terjedés hajtóerejét. Hozzunk létre egy zárt területet, ahol szabadon lehet drogot használni, annak elérhetőségét a fenntartó állam biztosítja. A területre szabadon , bárki bemehet, esetleg felvilágosító előadást követően. Kijönni azonban csak akkor lehet, ha valaki tesztekkel igazolhatóan egy ideje nem fogyasztott drogot, leszokott. A terület fenntartásában természetesen szakemberek vennének részt mind orvosi- pszichológusi, mind rendészeti területről. És aktívan építenének a bent élő, de a kinti életbe készülő leszokóban levők munkájára, mintegy munkaterápia jelleggel. Ezzel az intézmény fenntartása akár jelentősen kevesebbe is kerülhet, mint a mostani eredménytelen megoldások összköltsége.

Számos előny adódik:

  •     Nincs profit a drogon,a terjedés és a bűnözés csökken
  •     a drogosok szabadon kicsinálhatják magukat, minimális társadalmi károkozás mellett
  •     a gettó jelleget imádják az egyébként rendpárti nézeteket vallók is
  •     nyilvános és megismerhető hatásokat megtapasztalhatják a kívülállók is, drogmegelőzés céljából
  •     jól csatornázódik a drogosokkal való gyakorlati viselkedés: vidd be, és felejtsd el
  •     maguk a drogosok is fokozottan szembesülnek saját várható leépülésüknek egyes fázisaival, ezáltal erősödik a leszokási vágy
  •     rengeteg erőforrás szabadul fel, ami eddig a drogosok felkutatására és elfogására irányult


Hátrányok:

  •     A gettó megoldás egyes tudományos körökben retrográd, visszatetszést kelt
  •     fel kell adni a drogosok  végletes kriminalizálását , hiszen ez a bezárás nem büntetés jellegű. ez hiányérzetet kelthet az igazi tiltáspártiakban.
  •     Esetleg nemzetközi egyezményekbe ütközhet
  •     nem ortodox


Azért aludjatok rá egyet, mielőtt végleg kidobjátok ezt az ötletet!

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika drog javaslat

A bejegyzés trackback címe:

https://utopista.blog.hu/api/trackback/id/tr194310330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása